Pg6n.jouwweb.nl
Home » Pers

 

 

RTV West

 

 


Bron: RTV West

DEN HAAG / NOORDWIJK - In de vuurtorens van Scheveningen en Noordwijk hebben dit weekend zendamateurs meegedaan aan het International Lighthouse and Lightship Weekend.

Vanuit vuurtorens zochten ze contact met collega's over de hele wereld met radioapparatuur. De jaarlijkse actie is bedoeld om aandacht te vragen voor vuurtorens.

'Het is een fascinerende hobby', zegt één van de zendamateurs in Noordwijk. Volgens hem is het helemaal niet ouderwets: 'Er zijn heel veel radioamateurs die nieuwe technieken ontwikkelen.'

Video: Zendamateurs in actie voor vuurtoren

 

 

 

 

 

 

VERON afdeling Leiden e.o.

J.A.van Duin

P.Coermanstraat 20

2203GX, Noordwijk

tel: 071-3620740

e-mail: pa7da@veron.nl

 

Persbericht

 

10 jarig jubileum deelname zendamateurs International Lighthouse & Lightship Weekend vanuit de vuurtoren van Noordwijk.

 

Op zaterdag 20 en zondag 21 augustus a.s. zullen zendamateurs van VERON Leiden e.o. voor de tiende keer deelnemen aan het 14e International Lichthouse & Lightship Weekend vanuit de vuurtoren van Noordwijk. Dit wereldwijde evenement waar 378 stations wereldwijd aan deelnemen vanuit vuurtorens en lichtschepen, waaronder 16 in Nederland.

Doel van het evenement is aandacht te vestigen op het behoud van het Nautisch Erfgoed. Tevens heeft de groep ook het belang aandacht te vestigen jeugd te interesseren voor techniek, waaronder elektronica, radiotechnieken en natuurkunde.

Tijdens dit evenement zal de vuurtoren niet geopend zijn voor publiek. Tijdens goed weer zal door de zendamateurs demonstraties georganiseerd worden.

De roepletters van de Noordwijkse deelname zijn PG6N. Deze roepletters worden uitgegeven door Agentschap Telecom.

 

Tijdens Open Monumentendag op 10 september is de vuurtoren geopend voor publiek. 

 

 

Zeekant Buijze Pers 24 augustus 2011

Uit De Noordwijker 25-8-2011

Witte Weekblad

'Een uitdaging om met 5Watt Amerika te bereiken'

 

 

NOORDWIJK ZH - Zendamateurs van Veron Leiden en omstreken namen zaterdag 20 en zondag 21 augustus voor de tiende keer deel aan het International Lichthouse & Lightship Weekend vanuit de vuurtoren. Het is een wereldwijd evenement waar 378 stations aan deelnemen vanuit vuurtorens en lichtschepen, waaronder zestien in Nederland.

 

Doel van het evenement is aandacht te vestigen op het behoud van het Nautisch Erfgoed. Tevens heeft de groep ook het belang aandacht te vestigen jeugd te interesseren voor techniek, waaronder elektronica, radiotechnieken en natuurkunde. De vuurtoren zelf was niet geopend voor publiek maar vanwege het mooie weer zaten er ook zendamateurs buiten de vuurtoren en kon men toch kijken hoe alles in zijn werk ging. 

Eén van de zendamateurs die wel boven in de vuurtoren met het schitterende uitzicht zat te zenden was Gijs Vlieland uit Noordwijk. Hoe kom je aan zo'n hobby? 'Vroeger had je de 27MC oftewel de 'bakkies' en als ventje van 10, 11, 12 was ik daarmee bezig en heel veel amateurs zijn ook zo begonnen met die 27MC en op een gegeven moment is dat niet meer genoeg en wil je wat meer en wil je verder. En dan moet je of de illegaliteit in of je moet je machtiging halen en dan mag je officieel zenden.' 

Wat is nou het leuke aan het zenden? 'Dat vragen wel meer mensen. Het leuke zit hem in het feit dat je soms hele leuke gesprekken hebt met mensen die je totaal niet kent. Het leuke zit hem ook het feit dat je met heel weinig middelen kunt zenden. Ik bedoel, een antenne zie je zelf maakt en een zender die jezelf in elkaar zet. Verbindingen maken die zover mogelijk komen. Kijk, het is geen punt om met 1000Watt een verbinding met Amerika te maken. Nee, het is een uitdaging om met 5Watt Amerika te bereiken en dan moet je een beetje tunen, een beetje technisch, en dat is leuk. Voor de 27MC heb je geen zendbewijs nodig, je betaalt alleen iets aan de PTT. Voor wat wij nu in de vuurtoren doen daar moet je wel licenties voor halen. Een D-licentie en een A-licentie. De A is het hoogste, die gasten kunnen ook morse en ze zijn echt technisch. Ik ben geen techneut, ik ben pedagoog van beroep, dus wat dat betreft heeft het niets met techniek te maken. De lol zit hem in het maken van dingen en daarmee zo ver mogelijk zien te komen. En dan telkens de grote verrassing met wie je straks weer een praatje maakt.'