Pg6n.jouwweb.nl
Home » Kidsday

Kidsday

Hallo Jongelui,

Zaterdag 18 juni waren jullie welkom in de feestent van de “Week van de Zee”-feest, omdat het die dag voor de zendamateurs wereldwijd ook “Kidsday” was. Jullie waren welkom in de Vuurtoren om te genieten van het uitzicht en ons amateurzendstation PG6N!


 

 

Zo mochten jullie iets leuks solderen, zoals een molentje van brandende led-lampjes of een kunstwerk van ijzerdraad.

afb0441.large.jpg

 

Ook iets doen nog heel ouderwets is, maar nog steeds heel belangrijk. Dat is Telegrafie oftewel Morse.

 

 

morse-code-poster-small.large.jpg

 

Heel vroeger toen er al elektriciteit was wilde de mensen berichten heel snel versturen, want vaak duurde het vele dagen, soms weken en maanden voordat een brief verstuurd was. Eventjes telefoneren met een mobieltje kon nog niet, want even over de lijn en door de lucht praten bestond gewoon niet. Alleen kon men horen dat de elektriciteit aan en uit geschakeld werd, wat later geholpen werd door een apparaat dat piepjes maakte. En vooral bij nood moest een bericht direct over zijn, zoals op zee. Vooral na het zinken van de Titanic werden afspraken gemaakt over deze piepjes. Dus de S drie puntjes en de O drie strepen. We gaan daar leuke dingen mee doen.

morse-code-table.large.jpg

 

Jullie mochten ook onder begeleiding een verbinding maken met een ander zendamateurstation en misschien wel met een station die meedoet aan de “Kidsday”.

 

Waarom doen wij dit? Het is heel gemakkelijk met Facebook, MSM en met de mobiel met iemand iets leuks te doen. Maar wat gebeurt er als dat er niet is, omdat er geen stroom is of de centrale is kapot of misschien is er wel iets gebeurd, waardoor niemand meer op internet kan of kan telefoneren? Dan nog kunnen de zendamateurs met hun apparatuur vanuit bijvoorbeeld de auto elkaar iets vertellen van wat heel belangrijk is.

 

hpim1990.large.jpg


Veel zendamateurs bouwen hun spulletjes zelf of bouwen antennes en koppelen zelfs de computer met de zend/ontvanger om zo via de lucht te kunnen chatten met andere zendamateurs. Zo doen we het met eigen TV of via een tussenstation met piep, via een satelliet of zelf via een astronaut/kosmonaut in de ruimte. De zendamateur geniet van de tientallen mogelijkheden van de radiohobby!

 

bild0831.large.jpg

 

Tijdens deze middag nam ook wethouder Vroom afscheid van deze Week van de Zee, door een stukje Telegrafietekst te schrijven, die door mijnheer Bregman PA3CIB werd geseint.

 

afb0451.large.jpg

 

Hieronder een video van de Kidsday en het afscheid

Een heel mooi verslag is te lezen op de pagina van VERON afdeling Leiden met heel veel foto's!!